Startsida Alfabetisklista Sökmotor Släktskapsträd Om databasen
Kopiering utan upphovmannens tillåtelse är förbjuden enligt lag.
Hela växten fotograferad i De Badande Wännernas botaniska trädgård i Visby, Gotland av D. Nielsen, 2004
Fler bilder av vxten
fotograferad i De Badande Wä
fotograferad i De Badande Wä
fotograferad i De Badande Wä
fotograferad i De Badande Wä
fotograferad i De Badande Wä
fotograferad i De Badande Wä
Namn
Lemon grass6 (eng)
Cymbopógon citrátus (lat)
Cymbopogon citratus (DC. ex Nees) Stapf6 (lat)
Citrongräs (swe)
Släktskap
RikePlantae
Underrike Tracheobionta
Överdivision  Spermatophyta
Division   Magnoliophyta
Klass    Liliopsida
Underklass     Commelinidae
Order      Cyperales
Familj       Poaceae
Släkte        Cymbopogon Spreng.
Art         Cymbopógon citrátus
Ursprung
Citrongräs kommer urpsrungligen från de tropiska områdena i Ã-stasien.
Sol
Vill ha mycket ljus året runt
Temperatur
Citrongräs som födovara bör förvaras i 0-4°C.
Skötsel
Gräset kan i Sverige inte odlas ute som en perenn Gräset går dock utmärkt att få att överleva om man odlar det i krukor som tas in om vintern och ställs ut om sommaren.
Giftighet
ëtbar, används som krydda.
Information
Krydda i mat, medicin: ex ringorm, feber muskelavslappnande.Citrongräs har särskilt odlats på grund av sitt innehåll av ämnet citral, en olja som används i parfymindustrin och i medicin. Den har långa, smala och böjliga blad och en uppsvälld purjolöksliknande stråbas. Citrongräs används som krydda för att ge citronsmak. Man bankar på den nedre tjockare delen med en hammare för att frigöra alla smakämnen. Den nedre köttiga delen används för att ge frisk smak åt grytor, fiskrätter, sallader och soppor. Man kan låta hela bladen koka med i anrättningen. De tas bort innan servering och äts inte. Citrongräs kan också finhackas och användas i wokrätter och marinader.
Skribent
Daniel N.
Referenser
The PLANTS Database United States Department of Agriculture, Natural Resources Conservation Service (NRCS) National Plant Data Center, United States Department of Agriculture, 2005, Link